Over Mij

“Omarm het leven zoals het zich aanbiedt en leer vliegen”

~ Albert in zijn element.

Albert Aukes (54) ontdekte al op jonge leeftijd dat zijn gedrevenheid, nieuwsgierigheid en beweeglijkheid, goed tot z’n recht kwam thuis op de boerderij. Op de scholen die hij bezocht dacht men anders over beweeglijke kinderen. Hierdoor besloot Albert het onderwijs in te gaan.

Hij had een heldere visie voor een school met docenten die oog hadden voor het talent en de (eigen)aardigheden van de leerlingen. Hij deed veel ervaring op in het lesgeven en vooral het motiveren en inspireren van leerlingen. Zijn invloed zorgde ervoor dat hij binnen afzienbare tijd deze ‘nieuwe’ omgangsvormen kon introduceren als directeur. Hij stimuleerde de altijd aanwezige beweeglijkheid en energie en wist deze om te buigen en te gebruiken voor leerprocessen en groei van zowel de kinderen als zijn collegae.

De kritische houding van de mensen om hem heen hebben hem geholpen bij zijn eigen leerproces, ontwikkeling en verworven leiderschap als coach en trainer. Zonder enige vorm van hiërarchie, zet Albert zijn kwaliteiten in door duidelijk te durven sturen en beslissen. Hierdoor treedt hij eigenzinnig naar voren in de begeleiding van mensen en teams binnen Transpirit en zijn jiujitsu school.

Met boerennuchterheid brengt Albert in kaart hoe we de kloof kunnen overbruggen tussen wat we wensen en wat we als onze werkelijkheid ervaren. Hierbij gebruikt hij heldere metaforen en dynamieken uit de Oosterse vechtsport en het windsurfen, twee van zijn grootste passies. Aan de hand van zijn eigen levensverhalen en die van de mensen waarmee hij werkt, laat hij zien hoe onze impulsen, emoties en ons denken ons grotendeels bepalen. Met zijn humor, glimlach, levensvuur en liefde voor mensen, spiegelt hij de lezer voortdurend met de vraag: leef jij het leven zoals jij het wilt? Zo niet, wiens leven leef je dan? Ben je regisseur óf toeschouwer van je eigen leven?

Albert Aukes

Albert wordt gedreven door zijn verwondering over het alledaagse en zijn liefde voor mensen en het leven. Hij combineert een verrassende zachtheid met zijn stevigheid en een onconventionele manier van communiceren. Hij heeft een ontspannen recht-toe-recht-aan houding. Dan weer stelt hij de dingen scherp en dan weer ontrafelt hij de boel met humor.

 “In alles om mij heen zie ik avontuur en verlangen. Vooral tussen de regels door ontvouwen zich het mooie en het lelijke. Ik verwonder me voortdurend.”

 

 Deze verwondering komt Albert goed van pas bij zijn werk. Hij begeleidt mensen en organisaties om meer uit zichzelf en elkaar te halen. Hij houdt ervan voorbij het voor de hand liggende te kijken, naar dat wat mensen drijft en beweegt. Hij geniet van wat mensen uit de kast kunnen halen om het zo goed mogelijk voor zichzelf te regelen. Hij helpt ze dan graag om daarbij iets toe te voegen waardoor het ook voor de ander en de organisatie goed geregeld wordt. Dat betekent regelmatig dat hij de boel ontregelt. Juist door het ontregelen kan er herschikking en verandering plaats vinden. De creativiteit die mensen dan tentoonspreiden gebruikt Albert om vertrouwen en verbinding te smeden omdat er dan een samenwerking kan ontstaan waaruit volstrekt iets nieuws kan groeien.

“Ik ben dol op provocatie en confrontatie omdat die voor de ontregeling zorgen. Het belangrijkste effect daarvan is dat het helpt mensen hun masker te laten vallen. Ik doe het vanuit mijn oprechte liefde voor mensen”.

Zijn visie en levensstijl worden gevoed door zijn passie voor het windsurfen en Oosterse vechtkunst. Het windsurfen leerde Albert om mee te bewegen en gebruik te maken van de elementen om me heen. Als windsurfer wordt je letterlijk voortbewogen door wind en golven. Heb je de golven tegen dan worden het springschansen om te vliegen en los te komen. Dit principe is een belangrijke metafoor in Albert’s werk en leven.

Naast zijn werk in organisaties en met mensen heeft Albert een klein jiujitsu schooltje met een jeugd, puber en  volwassen groep.